Kutatási területek

Ipari és egyéb kutatások, melyekben a DUE Informatikai Intézete, munkatársai részt vettek/vesznek.

Robotica Játszótér

A Dunaújvárosi Egyetem a Nemzeti Tehetségprogram keretében

(NTP - FKT - 2017-0011)
Robotica Játszóteret indít

Középiskolás fiatalok számára

A játszótéren megtanulhatod az Arduino robotok építését
és programozását

A foglalkozások szerdánként 15:00-16:45 az Egyetem
Informatikai épületének I-006 laborjában lesznek.

A részvétel ingyenes.
Jelentkezni lehet 2017.nov. 8-ig
Jelentkezés

ITS kutatás a Secudit Kft-vel

Secudit logo A Dunaújvárosi Egyetem Informatikai Intézete 2012 és 2013 között NKTH Baross Gábor Programjának (KD_INTEG_07-FB124076) finanszírozásában a vírusvédelmi rendszerek folyamatos, valós idejű (real-time) tesztelésére vonatkozó rendszert fejlesztett a Veszprog Kft-vel. A projekt keretében számítógépes fenyegetések, mértékét tette a kutatócsoport mérhetővé. Természetesen ezek a mérések mindig adott időhöz és vizsgált rendszerhez köthetőek voltak. A mérés célja, hogy a rendszereket üzemeltető vezetők, szakemberek számára védelmi ajánlásokat tegyenek rendszereik sérülékenységének csökkentésére. A rendszer továbbfejlesztése szükségessé tette egy olyan matematikai modell kidolgozását, mely a fenyegetések mértékének becslését teszi lehetővé, ezzel együtt a fenyegetések meghatározását megkönnyítik, valamint segít a döntéshozóknak a beavatkozás helyének és mértékének meghatározásában. Ehhez a feladathoz 2016-ban az újonnan alakult Secudit Kft. a Dunaújvárosi Egyetemmel Information Technology Security (ITS) projekt néven olyan programot indított, mely a matematikai modell kidolgozása mellett, annak helyességének bizonyítására informatikai tesztekkel kíván meggyőződni. A projektben matematikus, informatikus kutatók mellett, a valós idejű tesztek végzéséhez mérnökinformatikus hallgatók bevonását is tervezzük. A projekt időtartama egy év, azonban a feladat nagyságára tekintettel a minél jobban közelítő eredmények eléréséhez a partner céggel egyeztetve a kutatás időtartama meghosszabbítható.

Kutatásvezető DUE részéről: Dr. Király Zoltán
Kutatásvezető Secudit Kft. részéről: Dr. Leitold Ferenc

Kutatás időtartama: 2017.01.01-2017.12.31

Netburner MOD5270 ethernet-modullal nagysebességű adatátviteli kapcsolat megvalósítása

Témavezető: Dr. Odry Péter (főiskolai tanár)
Résztvevő: Dukán Péter (tanszéki mérnök)

Téma leírása

A MOD5270-es egy csupán 150 MHz-es processzor, amivel az elérhető adatátviteli sebességet 24Mbps-ra ígéri a gyártó cég. A cél ennek a sebességnek a duplája. Ehhez különböző adatátviteli módszereket kell kifejleszteni, amelyekkel megközelíthető/elérhető a kívánt sebesség.

Robot kommunikációs moduljának fejlesztése a DF-en

Témavezető: Dr. Odry Péter (főiskolai tanár)
Résztvevő: Dukán Péter (tanszéki mérnök)

Téma leírása:

A Szabadkai Műszaki Főiskola és a MTA-KFKI egy hexapod (hatlábú) robotot fejleszt. Ez a robot különböző algoritmusok (mozgás, látás, döntéshozás, hálózat) tesztelésére szolgál. A robot "agya" egy csúcsteljsítményű, TMX320C6455 típusú 1GHz alapóra jellel rendelkező digitális jelfeldolgozó processzor (DSP), amely egy fejlesztői kártyán (DSK) foglal helyet. A roboton lévő DSK soros és ethernet kommunikációjának a fejlesztésénél segít be a Dunaújvárosi Főiskola Informatikai Intézete. A soros kommunikáció a robot belső moduljai felé irányul, míg az ethernetet a számítógépekkel történő vezetéknélküli kommunikációhoz használják fel. Ennek egyik módja a DSK-n futó webszerver által biztosított Flash-es vezérlőfelület, míg a másik módja a számítógépen futó Matlab-os,illetve Java-s grafikus felhasználói-felületeken keresztül történő vezérlés.